Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Dwa mikrobrowary

21.02.2006

BrowArmia oraz Bierhalle to dwa warszawskie browary restauracyjne, jakie zwiedzali ostatnio członkowie Bractwa Piwnego. W wycieczce (19.02.2006) uczestniczyli członkowie Kręgów Lokalnych Bractwa z Łodzi i Zgierza – czyli Zgierskiej Kuźni Piwnej.
W wycieczce uczestniczyło pięćdziesiąt osób, więc jedynie degustacja piw warzonych w mikrobrowarach odbywała się wspólnie. Zwiedzanie części produkcyjnych członkowie Bractwa Piwnego odbywali w mniejszych grupach, co sprzyjało dokładnemu przyjrzeniu się instalacjom oraz rozmowom o warzeniu piwa.

BrowArmia była pierwszym browarem, jaki odwiedziło Bractwo. Cztery serwowane tam piwa (stout, pszeniczne, pils oraz imbirowe) zadowoliły chyba wszystkich. Po wstępnej degustacji członkowie Bractwa raczyli się już określonymi gatunkami, odpowiadającymi indywidualnym upodobaniom. Różnorodność typów piw jest jedną z największych zalet restauracji zaopatrywanych przez mikrobrowary. BrowArmia zapewnia jeszcze możliwość zakupu piwa „na wynos” – w specjalnych firmowych butelkach, dzięki czemu do ulubionego smaku można wrócić – w przypadku osób spoza Warszawy – bez konieczności ponownego odwiedzania browaru.

Bierhalle to browar restauracyjny usytuowany w centrum handlowym. Lokalizacja niestety negatywnie wpływa na nastrojowość lokalu – gwar i ruch klientów sąsiadujących z browarem i restauracją sklepów psują klimat degustacji piw warzonych na miejscu. Na szczęście smak piwa – pszenicznego jasnego i ciemnego oraz niefiltrowanego pilsa – przynajmniej w części rekompensuje te niedogodności. Na czas wizyty Bractwa Piwnego gospodarze Bierhalle przygotowali także pewną ilość koźlaka, degustowanego z nie mniejszym, niż będące w stałej ofercie gatunki, zainteresowaniem.

Przykład Warszawy, miasta pozbawionego browaru przemysłowego, w którym mogą funkcjonować dwa browary restauracyjne – pokazuje, że tego typu działalność spotyka się z coraz większym zainteresowaniem piwoszy.

Bractwo Piwne