Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Duvel Tripel Hop 2013

28.03.2013
Duvel Tripel Hop 2013 Duvel Tripel Hop 2013

"By nie zasypiać gruszek w popiele". Posługując się frazeologizmem „by nie zasypiać gruszek w popiele” można powiedzieć, że sławny, belgijski Brouwerij Duvel Moortgat realizuje to doskonale i konsekwentnie prze do przodu. Właśnie ukazało się kolejne piwo, z edycji piw potrójnie chmielonych - Duvel Tripel Hop.

To kolejna (pierwsza ukazała się w 2007r.) piwna wariacja skomponowana przy udziale trzech, różniących się charakterem, gatunków chmielu. Konsekwentnie powstało przy udziale drożdży górnej fermentacji i reprezentuje styl Belgian-Style Tripel/ Belgian Strong Pale Ale . Duvel Tripel Hop 2013 warzone jest z użyciem 3 rodzajów chmielu:  Sorachi Ace (japoński aromatyczny), Styrian Golding (brytyjski o korzennym aromacie) i Saaz (zwany Žateckim z Czech).

 

Tuż po otwarciu wyczuwalny jest intensywny aromat chmielowy z nutami młodych pędów sosny i subtelny cytrusowy.
 
Porównując skład chmieli, z rokiem ubiegłym, brak jest amerykańskiego chmielu Citra. Został on zastąpiony chmielem japońskim. 
 
Chmiel ten jest typowym reprezentantem „młodych chmieli” bo ukazał dopiero w 2008r. Miał on zaspokoić, zaistniałe wówczas na drugiej półkuli, braki w zapotrzebowaniu na chmiel aromatyczny. Nadaje on piwu aromat limonki z nutami ziołowo korzennymi. 
 
Piwo z mocno zaakcentowaną goryczką, przy tym całkiem delikatne (zgodnie z "diabelską" ideologią produktu). Gorycz, choć zbalansowana intensywną słodowością (zawartość alkoholu 9,5% obj., zatem ekstraktywność musi być wysoka), nieco zbyt długo pozostaje. Jak wiadomo dobra goryczka chmielowa winna być wyczuwalna intensywnie tylko podczas przełykania piwa i zaraz po.
 
 
Są co prawda nieco wyczuwalne, tak charakterystyczne dla stylu pils, nuty biszkopta (dwuacetyl), ale nie do końca tonują one tę intensywną goryczkę. 
 
Podsumowując widać już, nie tylko w Stanach Zjednoczonych, Australii i Oceanii, renesans piw intensywniej chmielonych z silniejszą goryczką i ze zróżnicowanym aromatem chmielu. To właśnie taki jest prawdziwy charakter tego najstarszego na świecie napoju alkoholowego.
 
Wkrótce piwo dostępne w lokalach związanych z Bractwem Piwnym!
Piwu cześć
Marek Suliga