Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Drugi Międzynarodowy Dzień Stoutu za nami!

15.11.2013
Drugi Międzynarodowy Dzień Stoutu za nami! Drugi Międzynarodowy Dzień Stoutu za nami!

08.11.13 obchodziliśmy już drugi w Polsce, a trzeci na świecie, Międzynarodowy Dzień Stoutu. Bractwo Piwne z Kręgu Częstochowskiego zorganizowało z tej okazji wykład oraz degustację świętowanego trunku w częstochowskiej Piwiarni.

 Tak jak i w zeszłym roku, Andrzej Grzeliński przedstawił podstawowe informacje na temat owego stylu, skąd się wywodzi, jaki jest podział stoutów oraz jego cechy. Dowiedzieliśmy się, że to piwo narodziło się w Wielkiej Brytanii. Sam wyraz „stout” oznacza „dumny”, „odważny”, „silny”, „mocny”. Jest to bardzo ciemne, palone, gorzkie kremowe piwo typu ale.

 

Niegdyś stoutem nazywano każde mocne piwo, zarówno ciemne jak i jasne. Współczesny stout wywodzi się od porteru, choć niektórzy uważają, że jest wręcz odwrotnie. Tak czy inaczej oba gatunki są dosyć do siebie zbliżone, wzajemnie się przenikają, stąd czasami ciężko wyczuć różnicę.
Stout posiada mocno wyczuwalne aromaty kaw
owe, palonego jęczmienia, może posiadać nuty kawowe, czekoladowe lub zbożowe. Kolor ma od ciemno-czarnego do brązowego z rubinowymi odblaskami. Piana powinna być gęsta, brązowa, długo utrzymująca się. Posmaki które odnajdziemy to: palony, gorzki, kremowy, czekoladowy.


Odmiany stoutu:

  • Dry Stout – średnio treściwe, wytrawne piwo, wytrawność pochodzi od palonego jęczmienia (np. Guiness)
  • Sweet Stout – słodszy, mniej goryczkowy, często z dodatkiem laktozy, czyli cukru który nie fermentuje (np. AleBrowar Sweet Cow, Young’s Double Chocolate Stout)
  • Oatmeal Stout – stout owsiany, dodatek owsa lub płatków owsianych nadaje piwu większą treściwość i gładkość ( np. Pinta Dobry Wieczór)
  • Foreign Extra Stout – mocna odmiana stoutu
  • American Stout – stout na amerykańskich cytrusowo-żywicznych chmielach (np. Widawa Kruk)
  • Russian Imperial Stout – najmocniejsza wersja piwa, alkohol może sięgać 12%, warzona jako piwo eksportowe do carskiej Rosji (np. Browar Artezan Dziadek Mróz)

Po wysłuchanym wykładzie przeprowadziliśmy dla uczestników „ślepy test”. Rozlaliśmy trzy różne stouty, do których trzech ochotników miało za zadanie przyporządkować nazwę. Tylko jednej uczestniczce udało się prawidłowo dopasować wszystkie nazwy piw do próbek (gratulujemy  ). A były to: Stout na Jurze, Belfast oraz Guiness.
W dalszej części wieczoru członkowie Bractwa Piwnego przeprowadzili degustację stoutów w ciemno. Nie znając jaki stout próbujemy, postanowiliśmy wyłonić naszym zdaniem najlepszego. Taki powstał ranking:

  1. Krakauer
  2. Primator Stout
  3. Young’s Double Chocolate oraz Guiness (puszka)
  4. Belhaven Black Scottish Stout
  5. Belfast oraz Guiness (butelka)
  6. Krusovice cerne (ciemne piwo z posmakiem kawowym, palonym)
  7. Stout z browaru początkującego piwowara

Stout jest ciekawym, choć jeszcze mało rozpoznawalnym gatunkiem piwa wśród przeciętnych konsumentów, dlatego z przyjemnością powtórzymy imprezę za rok.

Piwu cześć!
Sara Nabrdalik i Andrzej Grzeliński