Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Ciechanowski browar Gambrynus...

19.06.2002

Prezesem spółki, która nabyła ciechanowski browar, jest Marek Jakubiak - członek zarządu Stowarzyszenia Małych i Średnich Browarów Polskich. O odkupienie od Austriaków tego zakładu starał się od jesieni ub. roku. Rozmowy trwały długo. Warszawski biznesmen liczył na to, że już na początku br. będzie mógł zatrudnić pracowników i uruchomić produkcję piwa.
Założenia te były zbyt optymistyczne. Na wiele miesięcy o browarze przycichło, a wielu mieszkańców straciło już nadzieję na to, że browar kiedykolwiek odżyje. Nic dziwnego, że wiadomość, która pod koniec ubiegłego tygodnia dotarła do Ciechanowa, była przyjmowana z olbrzymim zaskoczeniem.
- Kupiliśmy browar! - zadzwonił do redakcji Marek Jakubiak, nie kryjąc zadowolenia.
W rozmowie z naszym reporterem podkreśla on, że sytuacja jest nietypowa. Duże koncerny piwowarskie, walczące o opanowanie polskiego rynku, rzadko decydują się na sprzedaż małych browarów. Wolą je zamknąć, niż zgodzić się na to, aby zostały sprzedane i trafiły w obce ręce. Ciechanowski zakład jest w miarę w dobrym stanie. Wprawdzie produkcji piwa zaprzestano w nim na początku ub. roku, ale szczęśliwie nie wywieziono stąd wyposażenia. Dzięki temu od bieżącego tygodnia nowe kierownictwo rozpoczęło ponowne uruchamianie zakładu.
- Potrzebujemy na to kilka tygodni, ale już teraz poszukujący pracy mogą w portierni browaru składać podania. Chcemy zatrudnić osoby do pracy w chłodni, kotłowni oraz przy ochronie obiektu. Najlepiej, gdyby były to zorganizowane firmy. Potrzebujemy także pracowników administracyjno-biurowych. W sumie pracę znajdzie u nas ok. 50 osób - twierdzi prezes spółki Browar "Gambrynus".
Niewiele o tej spółce wiemy, poza tym, że utworzyło ją kilku warszawskich biznesmenów, którzy połączyli swoje możliwości kapitałowe.
Nowe kierownictwo zakładu zamierza nawiązać do jego tradycji nie tylko przywróceniem historycznej nazwy. Tym bardziej, że liczący prawie 140 lat browar miał się czym poszczycić. Ponadto w ostatnich latach zaszło w nim wiele pozytywnych zmian. Stał się on mniej uciążliwy dla środowiska, a i wytwarzane tu piwo chwalono za coraz lepszą jakość.

Tygodnik Ciechanowski

RN