Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Butelkowa linia

21.01.2006

Najnowocześniejszą w regionie linię butelkową L-4 uruchomił wczoraj białostocki browar.
Nowa linia rozlewnicza ma 168 kranów, którymi nalewane jest piwo. To o jedenaście więcej niż w dotychczas stosowanych w browarze. L-4 to najszybsza i najnowocześniejsza linia w regionie. W ciągu godziny jest w stanie napełnić piwem nawet 60 tysięcy butelek.

Ewa Sokólska: Które piwo Polacy lubią najbardziej?

Jacek Winiarski, dyrektor browaru w Białymstoku, Kompania Piwowarska SA: Na pierwszym miejscu jest oczywiście Tyskie. Ma ono największe udziały w rynku, a w zeszłym roku ogłoszono je najlepszym piwem świata. Ale na drugim miejscu w Polsce jest najdynamiczniej rozwijająca się marka - Żubr.

Jaka jest specyfika naszego piwa?

- Ta marka kojarzona jest przede wszystkim z przyrodą, bo przecież od ponad 200 lat Żubr jest warzony na skraju Puszczy Białowieskiej. Swój aromat i smak zawdzięcza surowcom pochodzącym z ekologicznych pól Podlasia.

Czy browar myśli o kobietach? Które piwo jest dla nas?

- No cóż, każdy ma indywidualne gusta. Dlatego zarówno kobiety, jak i mężczyźni wybierają takie piwo, które najbardziej odpowiada ich oczekiwaniom. Trudno zatem mówić o preferencjach. Na przykład piwo Redd's jest dla tych, którzy preferują smak "bez cienia goryczy" lub poszukują wyjątkowego orzeźwienia. Redd's Red ma smak piwa z sokiem malinowym. Łagodny smak ma również Dog In The Fog.

Z roku na rok pijemy coraz więcej. Według GUS-u w 1995 roku roczne spożycie piwa wynosiło niecałe 40 litrów na osobę, w 2000 już ok. 65, a w 2004 - 75 litrów. Kiedy my wypijamy to piwo?

- Największa sprzedaż jest latem, w okresie wakacyjnym.

Gazeta Wyborcza

Rozmawiała Ewa Sokólska