Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Browar domowy

29.05.2002

Browary kojarzą się z wielkimi kombinatami, zajmującymi całe hektary terenu. Tymczasem aby napić się piwa, można go uwarzyć... we własnym domu!
Podczas XXV Giełdy Birofiliów w Tychach Michał Grossmann z Poznania prezentował aparaturę umożliwiającą samodzielne przygotowanie 30 litrów złocistego napoju. Potrzebne jest do tego spełniające funkcję kadzi fermentacyjnej specjalne naczynie o pojemności 30 litrów (ale wystarczy nawet zwykłe wiadro), filtr oraz ekstrakt z uchmielonej brzeczki piwnej (puszka kosztuje około 50 zł), który zalewa się 22 litrami wody. Fermentacja trwa 3-5 dni, po czym napój wlewa się do butelek, które należy zakapslować. Po dwóch tygodniach piwo nadaje się do wypicia. Jego smak zależy od rodzaju ekstraktu.
— W Niemczech i USA domowe warzenie piwa jest popularne, a u nas prawie w ogóle nieznane — mówi M. Grossmann, który przekonany jest, że wkrótce sytuacja się zmieni.
Dziennik Zachodni

(bop)