Browar Okocim zmodernizował zabytkową warzelnię
03.04.2004
PAP: Browar Okocim w Brzesku (woj. małopolskie), należący do duńskiego koncernu Calsberg, kosztem około 2 mln zł zakończył modernizację starej warzelni, pamiętającej początki browaru w 1845 roku - poinformowała PAP rzecznik spółki Melania Popiel.
Dzięki zmodernizowanej warzelni moce produkcyjne zakładu, wynoszące do tej pory 2 mln hektolitrów piwa rocznie, zwiększą się o kolejne 500 tys. hektolitrów. W obiekcie wymieniono aparaturę odpowiedzialną za transport słodu, instalację wodną oraz system schładzania brzeczki.
"Największym sukcesem jest jednak reanimacja serca warzelni, czyli miedzianej kadzi, pamiętającej jeszcze założycieli browaru, rodzinę Goetzów" - podkreśliła Popiel. W zabytkowej kadzi znowu warzone będzie piwo.
Oprócz odrestaurowanego i zmodernizowanego obiektu na terenie browaru pracuje jeszcze druga warzelnia o znacznie większych mocach produkcyjnych.
Historia Browaru Okocim sięga 1845 roku, kiedy Jan Ewangelista Goetz (1815-93), pochodzący z niemieckiej rodziny o piwowarskich tradycjach, założył w małopolskim miasteczku swój pierwszy zakład.
"Największym sukcesem jest jednak reanimacja serca warzelni, czyli miedzianej kadzi, pamiętającej jeszcze założycieli browaru, rodzinę Goetzów" - podkreśliła Popiel. W zabytkowej kadzi znowu warzone będzie piwo.
Oprócz odrestaurowanego i zmodernizowanego obiektu na terenie browaru pracuje jeszcze druga warzelnia o znacznie większych mocach produkcyjnych.
Historia Browaru Okocim sięga 1845 roku, kiedy Jan Ewangelista Goetz (1815-93), pochodzący z niemieckiej rodziny o piwowarskich tradycjach, założył w małopolskim miasteczku swój pierwszy zakład.
Puls Biznesu
Źródło: Polska Agencja Prasowa SA