Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Browar Łomża ma nowe tanki

27.04.2006

W drogiej połowie marca hr. pracownicy łomżyńskiego browaru i okoliczni mieszkańcy byli świadkami najbardziej widowiskowego etapu rozbudowy części produkcyjnej zakładu.
Najpierw z holenderskiego miasta Emmen dotarły do Łomży 4 tanki pośredniczące na piwo po filtracji.
Trzydniową podróż przez Holandię, Niemcy i Polskę odbyły na specjalnych platformach przy zachowaniu szczególnych środków ostrożności. 16 marca ważące po 10 ton, mierzące 13 metrów wysokości zbiorniki, przy użyciu specjalistycznego dźwigu zostały wstawione przez zdemontowany dach do budynku Działu Fermentacji. Osiem dni później tą samą trasę z Holandii pokonały cztery ogromne tankofermentory. Każdy z 22-metrowych kolosów waży 15,5 tony, dlatego trasę przejazdu konwoju od momentu przekroczenia polsko-niemieckiej granicy dodatkowo zabezpieczała policja. 4 nowe unitanki dołączyły do 8, którymi do tej pory dysponował Browar Łomża.
- Są to kluczowe elementy instalacji browaru, służące do prowadzenia procesu fermentacji alkoholowej półproduktu
zwanego brzeczką słodową przy użyciu specjalnych szczepów drożdży piwowarskich - wyjaśnia Prezes Zarządu Browaru Łomża Andrzej Rutkowski.
Mimo imponujących rozmiarów nowo zakupionych urządzeń, wszystkie zostały ustawione jeszcze w dniu przyjazdu.
- Ogromnym doświadczeniem wykazali się tu holenderscy specjaliści z firmy Holvrieka, jednego z najbardziej renomowanych producentów tego typu urządzeń na świecie, którzy nadzorowali całą operacje. Dzięki temu już nazajutrz mógł się rozpocząć montaż armatury i oprzyrządowania. Zgodnie z planem nowe tanki po przejściu szeregu testów zostaną oddane do użytku na początku maja br. - zapowiada prezes Andrzej Rutkowski.
- Wszystkie prace odbywają się w rekordowym tempie. Na co dzień współpracują ze sobą ekipy z Polski, Niemiec i Holandii. Nadzór nad inwestycją sprawują wyspecjalizowane kadry Browaru Łomża.
Ostatnim etapem prowadzonej rozbudowy browaru będzie zainstalowanie najnowszej wersji oprogramowania sterującego za pośrednictwem komputerów procesem fermentacji. Modułowa
architektura instalacji technologicznych browaru pozwala na szybkie, elastyczne, sukcesywne zwiększanie mocy produkcyjnych zakładu.
- Poczynione od początku 2006 r. w łomżyńskim browarze inwestycje pozwolą nam wkroczyć w najbliższy sezon piwny ze
zwiększonymi z 600000 hl do 850000 hl mocami wytwórczymi - mówi prezes Andrzej Rutkowski. Łączny koszt tego przedsięwzięcia wyniesie ok. 5 mln złotych.
Gazeta Współczesna

Artykuł reklamowy