Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Bractwo w Złotym Rogu

09.06.2008
Bractwo w Złotym Rogu Bractwo w Złotym Rogu

Browar Restauracyjny „Złoty Róg” w Kaliszu jest pierwszym w tym roku mikrobrowarem, jaki odwiedziła oficjalna delegacja Bractwa Piwnego. W wycieczce do Browaru „Złoty Róg” (7 czerwca 2008 roku) uczestniczyli członkowie Kręgu Łódzkiego Bractwa Piwnego.

Browar Kaliski usytuowany jest na parterze i w piwnicach narożnej kamienicy przy alei Wolności, tuż obok hotelu Europa, na przeciwko jednego z licznych w Kaliszu kanałów. Pierwsza sala podzielona jest na dwie części. Po prawej stronie na gości czeka kilka stolików bezpośrednio sąsiadujących z kadziami: warzelną i filtracyjną. Od reszty lokalu stoliki te oddzielone są owalnym barem z ciekawym nalewakiem w kształcie kadzi. Część stolików poprzez szeroko otwarte drzwi-okna „wychodzi” bezpośrednio na chodnik. Lewa – przejściowa część sali to stoliki w boksach pod ścianą i duże neonowe logo browaru na ścianie. Tędy też klienci przechodzą w głąb restauracji.

W kolejnej większej sali po lewej stronie znajduje się długi bar z podwójnym nalewakiem – z każdej z dwóch jego części nalewane mogą być cztery gatunki piwa. Stoliki w tej sali pozwalają spojrzeć na kadzie warzelną i filtracyjną od tyłu. Kolejna sala na poziomie parteru przeznaczona jest dla klientów niepalących. Przeszklone fragmenty podłogi w tej sali pozwalają na rzut oka na znajdującą się poniżej część produkcyjną browaru. Skręcające, dobrze oświetlone schody prowadzą do piwnicy i znajdujących się tam kolejnych sal do konsumpcji oraz do pomieszczeń z tankami fermentacyjnymi i leżakowymi. Liczne szklane elementy drzwi i elementy odgradzające poszczególne pomieszczenia ozdobione są symbolami lokalu. W części piwnicznej ulokowana została także przeszklona gablota, w której prezentowane są różne typy szkła do piwa, stosowane przez Browar Kaliski, oraz butelki od innych piw. Nad obydwoma barami wiszą szklane naczynia do poszczególnych typów piwa, także ozdobione logo „Złotego Rogu”.

Na każdym stoliku przy każdym miejscu siedzącym położone są papierowe podkładki promujące browar i warzone w nim piwa. Na podkładkach znalazły się szczegółowe opisy poszczególnych gatunków. W oczekiwaniu na realizacje pierwszych piwnych zamówień grupa Bractwa Piwnego mogła spróbować chleba ze szmalcem i ogórkiem kiszonym lub twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

W stałej sprzedaży „Złoty Róg” posiada trzy gatunki piwa: Pils Beer („Złoty Róg Pils”) – 12 Blg, Weizen Beer („Złoty Róg Pszeniczne”) – 13 Blg oraz Dunkel Beer („Złoty Róg Ciemne”) – 12,8 Blg. Sezonowo warzone są niewielkie ilości piwa Marzen Beer (Złoty Róg Miodowe”) – 12 Blg. Każdy typ piwa podawany jest w innego rodzaju naczyniu, wzory naczyń umieszczono także na wspomnianych wcześniej papierowych podkładkach. Każde naczynie ozdobione jest logo browaru. Piwa stawiane są na firmowych waflach browaru, o wzorze jednakowym niezależnie od typu piwa. Pewnym mankamentem może być brak papierowych „kołnierzyków” zakładanych na nóżki gobletów piwa ciemnego i pokali pilsa. To proste rozwiązanie pozwoliłoby uniknąć ściekania skraplającej się na naczyniach pary wodnej.

Niezależnie od informacji o piwach umieszczonej na leżących na stołach podkładkach, wszystkie piwa opisane są także w karcie dań, gdzie zamieszczono również zdjęcia poszczególnych gatunków. Dla niezdecydowanych przygotowano specjalną mini-wersję próbek w cenie pięciu złotych.

W Browarze Kaliskim bardzo serdecznie przyjęli nas właściciele tego przybytku. Dowiedzieliśmy się, że browar funkcjonuje od półtora roku. Dla właścicieli, związanych wprawdzie z technologią spożywczą, uruchomienie „Złotego Rogu” było pierwszym tak poważnym kontaktem z piwowarstwem. Przez pierwsze dwanaście miesięcy warzenie piwa nadzorował piwowar z Niemiec, w tym czasie wyszkolił dwóch pracowników obecnie zajmujących się warzeniem piwa. Dowodem na wysoką jakość warzonych w Kaliszu piw jest srebrny medal dla piwa pszenicznego przyznany podczas ubiegłorocznego Otwartego Konkursu Piw w trakcie Jesiennego Spotkania Browarników w Szczyrku. Dyplom z tej imprezy podziwiać można w sali dla niepalących. Browar „Złoty Róg” zadeklarował już chęć wystawienia swoich piw w tegorocznym konkursie w Krakowie (21-23 października 2008 roku).

Ze względu na znaczący wpływ niemieckiego piwowara warzony w Kaliszu pils ma charakter niemiecki. Nawiązaniem do niemieckich, a dokładniej bawarskich, tradycji są też stroje obsługi lokalu. Latem, ze względu na wysoką temperaturę, spódnice kelnerek są jednak nieco krótsze, niż nakazywałaby bawarska tradycja.

Członkowie Bractwa Piwnego, podzieleni na trzy mniejsze grupy, mieli możliwość zwiedzenia browaru restauracyjnego. Dowiedzieliśmy się, że usytuowane na parterze lokalu kadzie warzelna i filtracyjna mają po 250 litrów pojemności. Piwo warzone jest zazwyczaj wczesnym rankiem, wówczas cały proces i krzątający się pracownicy nie przeszkadzają klientom. Rano także odbierane jest młóto, które trafia do rolników.
Cztery tanki fermentacyjne i tanki leżakowe znajdują się w piwnicy, można je oglądać przez szybę z napisem „skład akcyzowy”, albo przez przeszkloną podłogę jednej z sal na parterze. My mieliśmy możliwość wejścia do zamkniętego zazwyczaj pomieszczenia. Każdy z czterech tanków fermentacyjnych ma pojemność tysiąca litrów, teoretycznie więc mogłyby w każdym z nich fermentować cztery warki na raz. W praktyce fermentowane są mniejsze ilości, bo w restauracji Browaru „Złoty Róg” nie ma zapotrzebowania na tak duże ilości piwa. Ciekawostką jest fakt, że tanki fermentacyjne i leżakowe znajdują się w tym samym pomieszczeniu. Zazwyczaj leżaki umiejscawiane są osobno, gdyż proces leżakowania wymaga niższej temperatury – około dwóch - trzech stopni Celsjusza. W Browarze Kaliskim tanki okryte są specjalnymi płaszczami utrzymującymi niższą temperaturę, choć w całym pomieszczeniu temperatura dostosowana jest do wymogów fermentacji. Proces fermentacji trwa tydzień, leżakowanie – trzy tygodnie. Piwo wysycone jest wyłącznie naturalnym dwutlenkiem węgla, bez dodatkowego dosycania. Browar wyposażony jest także w śrutownik.

Restauracja „Złotego Rogu” oferuje wiele stosunkowo niedrogich dań obiadowych, ale także przekąski do piwa. Oprócz opisanego już wcześniej chleba ze szmalcem lub szczypiorkiem zamówić można na przykład prażony słód piwny. Talerzyk takiego specjału to koszt 5 złotych.

Wszystkie piwa „Złotego Rogu” w objętościach podstawowych (0,5 litra pils i pszeniczne, 0,4 litra ciemne) kosztują 7 złotych. Poza tym sprzedawane są piwa w jedno- i dwulitrowych „butach” – specjalnych szklanicach właśnie w kształcie butów, oczywiście z logo browaru. Duży lub mały but kosztują odpowiednio: 28 złotych w przypadku pilsa i pszenicznego, 34 złote w przypadku piwa ciemnego (ceny za dwa litry trunku) oraz 14 złotych za litr pilsa i pszenicznego, i 17 złotych za litr ciemnego. W ofercie są także piwa sprzedawane w objętości 0,3 litra. Piwa – przynajmniej podczas naszej wizyty w Kaliszu – nalewane były „szczerze”, zazwyczaj sporo powyżej zaznaczonej na szklankach objętości.

Zarówno informacje w karcie dań, jak i specjalne stojaki na stołach zachęcają gości do kupowania piwa na wynos. W sprzedaży są butelki: 0,75 litra – 5 złotych, 2 litry bez uchwytu – 20 złotych, 2 litry z uchwytem – 35 złotych oraz 2 litry „special edition” – 45 złotych. Każda butelka, zależnie od gatunku piwa, oklejana jest właściwą etykietą, inną dla butelek dużych i inną dla małych. Butelki pakowane są w kartonowe pudełka. Podane ceny dotyczą samych butelek, za piwo na wynos płacimy oczywiście osobno.

Browar „Złoty Róg” oferuje także do sprzedaży wszystkie rodzaje szklanek opatrzonych logo firmy. Każde naczynie kosztuje 12 złotych.

Na wyłożonych przy wejściu wizytówkach Browaru Kaliskiego „Złoty Róg” umieszczony został adres internetowy lokalu: www.browarkaliski.pl. Na razie jednak pod tym adresem znaleźć możemy jedynie logo firmy. Pozostaje mieć nadzieję, że strona zostanie wkrótce rozbudowana. W każdym razie „w realu” Browar Kaliski sprawia bardzo dobre wrażenie. Na uwagę zasługuje dostępność informacji o poszczególnych oferowanych typach piwa, szkło właściwe dla oferowanych gatunków, a także dopracowanie wielu szczegółów i elementów, podkreślających piwny charakter miejsca.

Już teraz wielu członków Bractwa Piwnego zastanawia się nad ewentualnym zgłoszeniem kandydatury „Złotego Rogu” do kolejnej edycji organizowanego przez nas konkursu „Mikrobrowar Roku”.

Opinię na temat piw warzonych w Browarze Kaliskim prezentujemy w artykule "Złoty Róg - ocena piw".

Adam Kuźmicki