Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Bractwo w Warce

31.07.2007

Około 50 kilometrów od Warszawy, w kierunku na południe, znajduje się miasto Warka, a w nim browar, należący obecnie do Heinekena. Z zachowanych tekstów przywilejów książęcych i królewskich wynika, że już 1478 r. istniał tam browar, który to rozsławił miasto. Usytuowanie nad rzeką Pilicą, z możliwością spływu do rzeki Wisły, dawało doskonałe warunki do handlu, między innymi i piwem. Kolejnym walorem usytuowania była i jest bliskość Warszawy. Mimo, iż w Warszawie było kilka browarów rzemieślniczych i miejskich, to nie zabrakło odbiorców piwa wareckiego. Na jakość tego piwa niewątpliwie wpływały dobre warunki glebowe i klimatyczne, które gwarantowały doskonałą bazę surowcową.
Są i tacy, którzy uważają, że nazwę swoją miasto wzięło właśnie od warzenia piwa. Po dzień dzisiejszy powszechnie używa się pojęć "jedna warka", mając na myśli jednorazowe ugotowanie brzeczki piwnej.

Budowę browaru z dzisiejszą lokalizacją rozpoczęto w 1972 roku, a zakończono ją w trzy lata później. W 1992 roku zawiązała się spółka dwóch browarów, w Warce i Radomiu. W początkowym okresie spółka ta warzyła 960 000 hl piwa rocznie. Na przełomie lat 1993/94 zainstalowano pierwsze tankofermentory cylindryczne. Kolejne przekształcenia spowodowały, że browar, wraz z browarami w Cieszynie, Żywcu, Leżajsku, Łańcucie, Zaczerniu, Elblągu, Gdańsku i Braniewie, trafił do Grupy Handlowej Browary Żywiec S.A.
Obecnie browar jest jednym z podstawowych filarów grupy.

Na początku XXI wieku grupa zainwestowała w zwiększenie wydajności, by obecnie zwiększyć moce produkcyjne do około 2 000 000 hl w skali roku. Browar posiada własną rampę kolejową, którą dostarcza się słody. Produkcja piwa odbywa się tylko i wyłącznie metodą ciśnieniową w nowoczesnych unitankach. Rozcieńczenie metodą high gravity wynosi około 27 % co według Pana Leszka Skalskiego, głównego technologa, nie wpływa negatywnie na walory piwa.

Wybudowano nową przeszkloną warzelnię, gdzie zainstalowano nowoczesne kadzie ze stali kwasoodpornej. Kadź filtracyjna jest chyba największą w Polsce, a jej średnica wynosi 13,4 m. Już sama warzelnia robi ogromne wrażenie, dominuje szkło, stal kwasoodporna i granity różnej maści.
W wodę, zaopatruje browar 7 studni sięgających pokładów czwartorzędu i pokładów oligoceńskich.
W kolejnych etapach zmodernizowano linię rozlewniczą dającą możliwość napełnienia blisko 60 000 butelek na godzinę.

Największe wrażenie zrobiło na nas zastosowanie najnowocześniejszego obecnie systemu filtracji - filtracji membranowej. Dzięki niej zatrzymane zostają wszelkie cząstki powyżej 0,5 mikrona. W tej dziedzinie browar jest prekursorem w Polsce.
Pomyślano również o centrum konferencyjnym gdzie odbywają się spotkani poszczególnych działów grupy.

Z pozyskanych informacji wynika, że browar posiada jeszcze miejsce na kolejne inwestycje celem których jest zwiększenie wydajności.

Po browarze oprowadzał nas Pan Leszek Skalski, który na zakończenie spędził z nami czas w centrum konferencyjnym. Nie zabrakło również piwa, które w upalny dzień wprowadziło nas w niebiański nastrój.

Serdecznie chciałbym podziękować Panu Leszkowi za poświęcenie swojego wolnego czasu i spędzenie go wspólnie z Bractwem Piwnym. Dziękujemy również dyrekcji browaru za umożliwienie nam jego zwiedzenia. Kontakt bezpośredni z pracownikami tak zaangażowanymi w warzenie piwa to dla nas wielka satysfakcją.


Piwu Cześć

Marek Suliga