Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Bractwo w Lublinie i Zwierzyńcu

05.07.2006

Pierwsze dni lipca (01-02.07.2006) członkowie Bractwa Piwnego spędzili zwiedzając dwa browary wchodzące w skład Perły – Browarów Lubelskich SA. Odwiedziliśmy ostatni czynny browar w Lublinie przy ulicy Kunickiego oraz browar w Zwierzyńcu.
Pierwsze rozmowy o wizycie Bractwa Piwnego w Perle miały miejsce już na początku roku, kiedy to Perła Mocna otrzymała tytuł Piwa Roku 2005. Na Lubelszczyznę nie udało się pojechać od razu, jednak długie oczekiwanie wynagrodziła piękna letnia pogoda.
Wizytę rozpoczęliśmy w lubelskim browarze przy ulicy Kunickiego, gdzie powitał nas i oprowadził Tadeusz Rakowiecki, główny technolog Perły. W trakcie wycieczki po zabudowaniach browaru zwiedziliśmy między innymi warzelnię, która – wraz z nowym wyposażeniem – oddana została do użytku w 1995 roku. Urządzenia warzelni zakupione zostały w Niemczech, a pochodzą z Czech. Unowocześnienie tego fragmentu browaru umożliwiło jego rozwój do obecnego poziomu. Dowiedzieliśmy się także o gorszym – naszym zdaniem – obliczu nowoczesności – a mianowicie o rozebranych niedawno kadziach fermentacji otwartej.
Niewątpliwą atrakcją dla członków Bractwa Piwnego było spotkanie z naszymi gospodarzami połączone z degustacją Perły Chmielowej i Perły Mocnej. Po raz pierwszy mieliśmy okazję zobaczyć nowe wzory kontretykiet Perły Mocnej – z informacją o przyznanym przez Bractwo Piwne medalu Piwo Roku 2005. Spotkanie uświetnione zostało także dzięki wręczeniu legitymacji kilku członkom Bractwa Piwnego.
Bezpośrednio z Lublina wycieczka Bractwa Piwnego pojechała do Zwierzyńca, gdzie w sobotnie popołudnie zakwaterowaliśmy się na położonym dość blisko zwierzynieckiego browaru kempingu. Sobotni wieczór spędziliśmy w ogródku przy firmowej restauracji Browaru Zwierzyniec, racząc się piwem z kilkulitrowych rur, osadzonych w wyjątkowo gustownych podstawkach w kształcie kadzi. W trakcie rozmów o piwie towarzyszył nam Andrzej Klassek, reprezentujący zwierzyniecki browar. Wieczór zakończyliśmy przy ognisku na polu kempingowym.
W niedzielę rano cała wycieczka punktualnie stawiła się przed bramą Browaru Zwierzyniec. Powitała nas Maria Polska, piwowar kończącego w tym roku dwieście lat browaru. Wkrótce przekonaliśmy się, że w wypadku naszej przewodniczki po browarze rozróżnienie określeń „piwowar” i „główny technolog” jest w pełni uzasadnione: pani Maria Polska okazała się prawdziwą pasjonatką piwowarstwa i kopalnią wiedzy na temat historii Browaru Zwierzyniec oraz warzonych w nim piw. Zwiedzanie Browaru Zwierzyniec było tym atrakcyjniejsze, że obiekt ten kilka miesięcy temu został odnowiony.
Browar Zwierzyniec to, jak się dowiedzieliśmy, „poligon doświadczalny” Perły – Browarów Lubelskich. W Zwierzyńcu właśnie warzone są próbne partie niektórych piw, które później trafiają do produkcji w browarze w Lublinie. Na razie w sferze marzeń, ale być może wkrótce już planów, jest rozpoczęcie warzenia piw górnej fermentacji. Browar Zwierzyniec cały czas pochwalić się może otwartą fermentacją.
Wizyta kilkudziesięcioosobowej grupy członków Bractwa Piwnego w browarach w Lublinie i Zwierzyńcu była prawdziwą przyjemnością. Dlatego pozostaje nam podziękować wszystkim pracownikom obydwu browarów, zaangażowanym w nasze przyjęcie. Podziękowania pragniemy przekazać także pani Grażynie Łojko, prezesowi Perły – Browarów Lubelskich SA, która umożliwiła nam zwiedzenie browarów wchodzących w skład firmy.
Bractwo Piwne