Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Bractwo na jurze

06.05.2005

Dnia 28.04.2005r. członkowie Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego wybrali się do Browaru na Jurze „BONER”. Znajduje się on w Zawierciu przy ulicy Paderewskiego 114. Powstał on 8 lat temu na terenach dawnej mleczarni. Do tej pory istnieją zabudowania z tamtego okresu.
Pierwsza nazwa browaru to „Browar Jurajski”. Zmianę nazwy wymusiła na właścicielu pewna wytwórnia wód mineralnych, co zaowocowało nazwą Browar na Jurze „BONER”. Nazwa Boner pochodzi od bardzo starego rodu Bonerów z siedzibą w jednym z zamków na jurze krakowsko – częstochowskiej.

Browar na Jurze produkuje trzy rodzaje piwa:
- BONER PREMIUM 10,5% 5,5%
- BONER FULL 12% 5,7%
- BONER MOCNE 15,1% 7,8%

Wytwarzane piwo powstaje ze słodu pilzneńskiego, ekstraktu chmielowego oraz drożdży dolnej fermentacji. Swój niepowtarzalny smak piwo „BONER” zawdzięcza krystalicznie czystej wodzie ciągniętej z własnego ujęcia wody /studnia 150m. - źródła Jurajskie/. Do pewnego czasu wytwarzane piwo było niepastreryzowane, ale źle przechowywane przez restauratorów i sklepikarzy szybko się psuło, dlatego właściciel p. Stanisław Piątek był zmuszony do zakupu pasteryzatora. Obecne moce przerobowe to 6 tysięcy litrów dziennie. Jednym z ostatnich zakupów jest linia do rozlewu KEG-ów. Jej wydajność to 25 KEG na godzinę.

Po browarze oprowadzał nas właściciel p. Stanisław Piątek. Opowiedział nam o swoich tajnikach warzenia, jak i o planach na przyszłość.
Jednym z ważniejszych zamierzeń to rozbudowa Karczmy u Stacha o hotel, jak również dużą salę gościnną, której atrakcją ma być piec chlebowy połączony z wędzarnią. Będzie można degustować gorący chleb prosto z pieca, zagryzając świeżutką kiełbasą prosto z wędzarki, popijając wyśmienitym niefiltrowanym Bonerem.

Czas spędzony w browarze nie był czasem straconym. Zaznaliśmy typowej śląskiej gościnności, za którą bardzo serdecznie dziękujemy p. Stanisławowi.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z naszego wyjazdu.
Krąg Częstochowski