Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Bezpieczny kufel

25.10.2005

Piwo bezglutenowe, pierwsze na świecie, warzy browar w Finlandii.
Gluten jest białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie, jęczmieniu, a tym samym w pieczywie, makaronach, ciastach, mące, piwie. Nietolerancja glutenu, występująca u niektórych osób, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko gliadynie zawartej w glutenie (wywołuje ona dolegliwości jelitowe). Osoby takie muszą przestrzegać diety bezglutenowej, dlatego nie wolno im między innymi pić piwa.

Ale na kufel piwa Kukko Pils będą sobie mogły pozwolić - zapewniają fińscy piwowarzy z Laitilan. Litr warzonego tam piwa zawiera jedynie cztery miligramy glutenu, czyli dużo mniej niż toleruje organizm człowieka z nietolerancją glutenową. Jest ono produkowane nie z jęczmienia, lecz z gryki, prosa i kukurydzy.
Rzeczpospolita

k.k., afp