Břevnovský Klášterni Pivovar sv.Vojtěcha
Břevnovský Klášterni Pivovar sv.Vojtěcha jest typowym minibrowarem. Jedna warka to 2000 l, a wydajność na rok to 4000 hl. Browar nie będzie posiadał restauracji, a piwa będzie można spróbować na miejscu jedynie w małym barze przy browarze.Browar będzie jednak posiadał szeroką ofertę piw „na wynos“ - od 2- litrowych plastikowych opakowań typu PET, poprzez stylowe butelki, po beczki 5, 10, 20 i 50-litrowe.Właściciele mają nadzieję, że piwo pojawi się również w wielu czeskich restauracjach i gospodach.
Piwo warzone przez Břevnovský Klášterni Pivovar sv.Vojtěcha będzie nosić nazwę Benedikt, na cześć siedziby browaru czyli klasztoru Ojców Benedyktynów, znanego z długoletniej tradycji piwowarskiej. Pierwszą warkę uwarzono tu bowiem już w 993 roku.
Aby więc kontynuować tą długoletnią tradycję, piwo musi kusić swoim smakiem i różnorodnością. Będzie więc: světlý ležák 12˚, tmavý ležák 12˚ , polotmáva 16˚, specjálni 20˚. Do tych czterech podstawowych piw będą dołączać piwa warzone okazjonalnie oraz piwo pszeniczne 12,5˚.
Podczas nieoficjanej zabawy związanej z otwarciem browaru (oficjalne browar zostanie otwarty z końcem listopada 2011 roku) oraz okrągłych rocznic urodzinowych właścicieli browaru miałem okazję skosztować piwa specjalnego 20˚, i uważam. że browar zdał egzamin celująco.Możemy mieć nadzieję, że piwo Benedikt skosztujemy również w Polsce na kolejnej akcji Bractwa Piwnego związanej z kulturą czeską.
Zapraszam serdecznie do odwiedzenia browaru Břevnovský Klášterni Pivovar sv.Vojtěcha oraz „ płynącej piwem“ Pragi.
Krzysztof Jóźwiak
Bractwo Piwne