Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Ale Smocza Głowa

06.10.2005

Tomasza Jabłońskiego, szefa firmy Browar Stary Kraków, poznali już członkowie Kręgu Krakowskiego Bractwa Piwnego. Podczas XIII Jesiennych Spotkań Browarników w Warszawie (05.10.2005) kontakty z nowym przedsiębiorcą w branży nawiązali także członkowie Kręgu Łódzkiego.
Żeby powiedzieć o historii przedsięwzięcia pod nazwą Browar Stary Kraków, trzeba się cofnąć o kilka lat. Tomasz Jabłoński bakcyla piwowarstwa domowego złapał w Stanach Zjednoczonych. Po powrocie do Polski kontynuowała swoją pasję. W pewnym momencie zapragnął podzielić się swoimi dokonaniami z gronem szerszym, niż grupa znajomych. Tak narodził się pomysł Browaru Stary Kraków.
Pierwsze piwo typu amber ale, uwarzone na podstawie receptur opracowanych przez Tomasza Jabłońskiego, powstało w krakowskim browarze Relakspol. Firma Browar Stary Kraków jest w tym wypadku zleceniodawcą, właścicielem marki i receptury. Warzenie Smoczej Głowy – bo tak nazywa się nowe piwo – rozpoczęło się 28 lipca 2005 roku. Obecnie piwo to jest już dostępne, w KEG-ach, w sześciu krakowskich lokalach – trzech w centrum miasta i trzech poza centrum. Wprowadzenie Smoczej Głowy do sprzedaży nie od początku było takie oczywiste – wyjaśnia Tomasz Jabłoński.
Po trwającym trzy tygodnie kondycjonowaniu pierwszej warki pomysłodawca Smoczej Głowy stawił się w browarze Relakspol, aby spróbować „zielonego” piwa. Podany przed filtracją, w temperaturze około dwóch stopni Celsjusza napój, okazał się zbyt gorzki. Eksperymenty z kolejnymi, coraz bardziej dosładzanymi próbkami, wykazały jednak, że pierwsze wrażenie było mylne. Ostatecznie zdecydowano o dopuszczeniu piwa do sprzedaży. Ciemno bursztynowa Smocza Głowa z gęstą pianą publicznie polała się do kufli 3 września.
Smocza Głowa jest piwem uwarzonym na bazie wcześniejszych doświadczeń Tomasza Jabłońskiego. Ma on za sobą ponad sto udanych warek, w czasie pobytu w USA działał w Amerykańskim Stowarzyszeniu Piwowarów Domowych. Smocza Głowa powstaje w oparciu o cztery rodzaje słodu: karmel, karmel ciemny, monachijski i pilzneński. Przy produkcji piwa wykorzystywany jest chmiel „lubelski” i „marynka”. Fermentacja odbywa się w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. Bursztynowe piwo ma 4,8% alkoholu.
W przygotowaniu są dwie kolejne warki. Nowa wersja amber ale będzie lekko zmodyfikowana w stosunku do pierwowzoru. Przede wszystkim – będzie zawierać mniej chmielu goryczkowego, bo obecnie Smocza Głowa odbierana jest jako zbyt gorzka. Jednocześnie zwiększona zostanie dawka chmielu aromatycznego. Piwo będzie niedofermentowane, co również ma poprawić jego smak i nieco zmienić parametry – w stosunku do pierwszej Smoczej Głowy (12,5 Blg) ekstraktywność jej następczyni będzie o około 0,5 Blg wyższa.
Równolegle do Smoczej Głowy II warzone jest piwo typu pale ale. Oba piwa rozlane będą do butelek, sprzedawane będą w tym samym czasie, co beczkowa pierwsza Smocza Głowa.
Nie ma jeszcze decyzji co do nazw kolejnych piw Browaru Stary Kraków. Tomasz Jabłoński chce, by były one związane z Krakowem, choć nie wyklucza, że „smocza” linia może być kontynuowana. Ciekawostką jest geneza nazwy pierwszego piwa – Smoczej Głowy. Według przytoczonej przez właściciela marki anegdoty, nazwa powstała dzięki medycynie chińskiej. Podczas zabiegu polegającego na podaniu leków homeopatycznych metodą akupunktury do kręgosłupa – jakiemu musiał poddać się Jabłoński – jeden z lekarzy określił, że pacjent cierpi na „syndrom smoczej głowy”. Leczenie zbiegło się z warzeniem pierwszego piwa dla szerszej publiczności, a nazwa kojarzy się zarówno z Krakowem, jak i z osobistymi doświadczeniami Tomasza Jabłońskiego.
Jabłoński zamierza rozwijać działalność Browaru Stary Kraków. Kolejne piwa warzone będą - przynajmniej na razie – w ramach usług świadczonych przez browar Relakspol. Przede wszystkim będą to piwa z grupy ale. Informacje dotyczące zamierzeń firmy i jej dotychczasowych dokonań będą publikowane na stronie internetowej: www.browarstarykrakow.com.
Członkowie Bractwa Piwnego i goście jubileuszu dziesięciolecia stowarzyszenia także będą mieli okazję spróbowania Smoczej Głowy. Jedno ze spotkań w czasie naszych obchodów poświęcone będzie właśnie piwu Browaru Stary Kraków.
Adam Kuźmicki, Bractwo Piwne